piątek, 30 stycznia 2015

Zdrowe ciasteczka

Od kiedy zrezygnowaliśmy z podwieczorków w przedszkolu, pojawił się kłopot CO wsadzić do śniadaniówki Tomka. Kanapki odpadają, bo nie przepada za masłem, szynką i w ogóle woli suchy chleb lub bułki. Pozostają: owoc, jogurcik, ciastko, wafel z dynią/słonecznikiem.

Dzisiaj rzucam garścią przepisów na zdrowe i pożywne ciasteczka. Możecie dodawać składniki jakie lubicie. U nas głównie amarantus (zwykły i ekspandowany), żurawina i orzechy nerkowca.
Zaletą ciastek jest to, że jeśli coś się nie klei - dodajemy albo więcej płatków/otrębów, albo odrobinę mleka/masła/wody. Kolorowe cukierki dodają uroku i stanowią wabik dla dzieci do zjedzenia zdrowego ciacha.

CIASTECZKA z kleikiem ryżowym, otrębami i płatkami jaglanymi i M&Msami

paczka kleiku ryżowego
2 jaja
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka proszku/sody
150g masła
garść mąki orkiszowej, kukurydzianej lub ryżowej. Ewentualnie może być pszenna.
garść otrębów
garść płatków jaglanych lub innych
paczka M&Ms

Masło powinno mieć temp. pokojową. Wrzucamy wszystkie składniki, zagniatamy. Formujemy placuszki, w każdego wciskamy kolorowe cukierki. Pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach, do złotego koloru.
Można zamiast płatków dodać wiórki kokosowe, zarodki pszenne lub amarantus.



CIASTECZKA RAZOWE z cynamonem

100g brązowego cukru
300g razowej mąki
200g masła w temp pokojowej
1 jajo
1 łyżka stołowa cynamonu

Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli nie chce się lepić (zależy od mąki), dodajemy odrobinę lodowatej wody/mleka/śmietany 18%. Wsadzamy do lodówki na godzinę (można podzielić na dwa kawałki i wsadzić na 30 min)
Wałkujemy, wykrawamy ciastka. Pieczemy ok. 7-10 min w 180stopniach.



CIASTECZKA ORKISZOWE z amarantusem
100g brązowego cukru lub drobnego białego
300g  mąki orkiszowej
200g masła w temp pokojowej
1 jajo
garść amarantusa eskpandowanego (można dodać drobne płatki zbożowe)

Postępować jak wyżej :)
RADA: robię ciasteczka razowe i orkiszowe jednocześnie, z połowy porcji.


Miłego pieczenia!

1 komentarz: